Air Safety Institute – Vazduhoplovni bezbednosni centar

Pogledaj video

Gde piloti dobijaju krila?

Air Safety Institute pruža podršku obuci i treningu u vazduhoplovstvu koji putem specijalizovane opreme, simulatora i revulacionarne kurseve i seminare pokriva ključne aspekte vazduhoplovnog obrazovanja.

Suština projekta

Air Safety Institute (ASI) je podrška obuci i treningu u vazduhoplovstvu, rešavanjem praktičnih problema na manevarskim površinama i u vazduhu putem simulacija. ASI je jedinstveni vazduhoplovni centar gde se raznim rekonstrukcijama letova, vazduhoplovnih nesreća i rešavanjem praktičnih problema putem simulacija, povećava opšta bezbednost u vazduhoplovstvu i iznosi novi, savremeni, pristup na tržište.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

Kao piloti, kroz trening smo se susretali sa konvencijalnom navigacijskom pripremom za let, kartama iz 1983. godine, olovkama i lenjirima, petominutnim podelama… Prvi dodiri sa simulatorima leta u vazduhoplovstvu omogućili su da priprema za let bude efikasnija, međutim i takav pristup je dost skup i sveden na mali broj polaznika. Naš cilj je da vazduhoplovstvo približimo svom osoblju da kroz simulacije i rešavanje praktičnih problema povećamo opštu bezbednost u njemu.

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju ?

Često se dešavalo da nakon dugog i napornog dana jedva imam vremena da odmorim a sutradan imam novi let, na do tada nepoznati aerodrom. Takvo letenje mi je unosilo nemir posebno u danima kada sam praćen od strane kapetana za ocenu osposobljenosti. Poželeo bih tada da imam neki video snimak sa svim specifičnostima leta i da prelistam u kratkim crtama, sa opisima terena, pistama u upotrebi, alternacijama… da imam unapred pripremljen let. Sada to želim da napravim za ostale u vazduhoplovstvu!

Inovacija u tezama

  • Rekonstrukcije letova (Rekonstrukcija prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz-Bombaj-Beograd iz 1927. godine),
  • Pripreme letova,
  • Pripreme aerodromskog osoblja,
  • Rekonstrukcija vazduhoplovnih nesreća,
  • Simulirano letenje za veći broj polaznika i učenje, treniranje u većim grupama i timovima,
  • Spona pilot-mehaničar na simulatorima letenja,
  • Izrada bezbednosnih videa putem simuliranog letenja,
  • Izrada bezbednosne literature na osnovu simuliranog letenja,
  • Izrada naučnih radova u vazduhoplovstvu kao doprinos nauci nakon rada, praćenja i obuke polaznika.

O inovatorima

Dragan Lazić Profesionalni pilot EASA-FAA, PhD Student vazduhoplovnog prava, M.Sc. vazdušnog transporta, Vojno i civilno iskustvo i iskustvo u letenju u misijama pretrage i spašavanja na prostorima SAD, FAA predstavnik bezbednosnog tima za državu Ilinois, Instruktor zemaljske pripreme za letenje.

Marina Lazić, ekonomista i knjigovođa.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.

Broj glasova 6692
Inovaciju prijavljuje neformalni tim

Golden Wings Team

Partneri konkursa

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: